onsdag den 20. februar 2013

Mandelsmør


Mandelsmør er gud, og gud er nem at lave. Ligesom mandelmel er der ingen grund til at betale i dyre domme for at lave sit eget nøddesmør. Hvis du bare har en food processor eller en kraftig blender samt en god portion tålmodighed (og den er jo gratis, tø hø), så kan det sagtens lade sig gøre.

En af fordelene ved at lave sit eget nøddesmør er, at man slipper for alle mulige tilsætningsstoffer. Man kan selv regulere saltmængde og ekstra olie, hvis man vil have det i. Jeg har desuden hørt om, at man eksempelvis kan lave honningristede mandler til smør og tilsætte kanel, så man får en lidt mere julet udgave. Jeg skal helt klart til at eksperimentere!

Nu får du først og fremmest mandelsmør i sin aller reneste udgave (lige så ren som Rolf, men ikke Lance og Bjarne). Der skal en vis mængde mandler til - især hvis du som jeg kun har en blender - for at blenderen "tager ved" og laver mandlerne til smør. Til gengæld kan smørret opbevares nogle måneder i et syltetøjsglas i køleskabet, og du kan bruge det både i smoothies, kager, karryretter og ikke mindst som snack sammen med æbler, pærer eller gulerødder.

Hvis du ikke allerede er opmærksom på det, er det vigtigt at spise fedt sammen med frugt og grønt for at fremme optagelsen af blandt andet A-vitamin. Her er mandelsmør en nem og sund løsning.


Til 400 g mandelsmør

Ingredienser


  • 400 g mandler (juster mængden i forhold til din blender eller food processor størrelse - den skal ikke virke overfyldt)
  • eventuelt lidt salt

Fremgangsmåde

  1. Stil ovnen på 200 C
  2. Rist mandlerne i et enkelt lag på en bageplade i 8-10 minutter
  3. Lad mandlerne køle af i 20-25 minutter. De skal ikke være helt kolde, men heller ikke brandvarme
  4. Placer mandlerne i din blender eller food processor.
  5. Jeg plejer at køre dem på mellem-hastighed i 5-10 minutter, og når de først er ordentligt i gang, passer de stort set sig selv. Du skal dog sikre dig, at der hele tiden er "bevægelse" rundt i kanten af maskinen. Dette gøres ved at skrabe mandlerne ned jævnligt. Tjek billederne nedenfor for at se fremgangen.
  6. Når mandlerne er blevet til smør, kan du eventuelt tilsætte et par drys salt, hvis du godt kan lide fx. saltet peanutbutter, og blende videre for at fordele saltet
  7. Hæld smørret på glas og opbevar i køleskabet. Det er ret varmt, når det er nylavet, så pas på nallerne
  8. Blær dig overfor dine venner med, at du faktisk selv kan lave mandelsmør. At købe det i butikkerne er so five minutes ago!



Kommentarer


At lave mandelsmør er noget, man ligesom udvikler et forhold til, og du bliver nødt til selv lige at prøve dig lidt frem med hensyn til mængde og tid i blenderen. Men tro mig, det er helt klart det værd. Du bliver lige så stolt som Bonderøven, da han bryggede sin første øl!



8 kommentarer:

  1. E r helt ny inden for stanalder-kost og synes virkelig det er svært -specielt at HUSKE hvad der er in og yt. Men dét her skal jeg helt sikekrt prøve!!!! :-) fed blog i øvrigt! STINE

    SvarSlet
  2. Jamen velkommen til og 1000 tak for de rosende ord :) Mandelsmør er en dejlig ting, men det kræver som sagt en MEGET kraftig blender - og helst en foodprocessor - hvis der skal være power nok bag til at forvandle nødder til smør :) God fornøjelse! Stine

    SvarSlet
    Svar
    1. tak det derfor jeg nu sidder her, har masser gange lavet mit eget peanut butter, med disse mandler tager en evighed og det er endnu ikke blevet til butter?

      Slet
  3. Hej Stine. Det lyder lækkert. Hvor mange watt skal maskinen helst op på for at det bliver en god oplevelse?
    Mange hilsner Christina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Christina - åh, det var da et godt spørgsmål... Jeg har en Magimix 5200 XL foodprocessor, der klarer det uden problemer - den er på 1100 W. I USA havde jeg en professionel Ninja-blender, som var på 1000 W. Men helt ærligt, så har jeg ikke meget styr på de tekniske aspekter - jeg ved bare, at der skal noget power bag, hvis din maskine ikke skal brænde sammen i forsøget :)

      Slet
  4. Hej Stine.
    Tak for info, det gver et godt udgangspunkt at søge videre på.
    Tak for opskrifterne :-)

    SvarSlet
  5. 200 grader kan mandler ikke tåle. Så ødelægger man de gode fedtstoffer.

    SvarSlet
  6. Mandelsmør er glimrende, men stenalderkost er en gang misforstået religiøst modevrøvl og misforstået kurlegspladder.

    SvarSlet