mandag den 18. marts 2013

Ovnbagt laks med sunde fritter


Hvis du ikke lige var klar over det, så er min mand og jeg ved at flytte fra Florida og hjem til lille Dannevang. Sneramte Dannevang. Jeg prøver på at nævne det - og stresse over det - i alle mine indlæg. Vi har travlt med alt muligt praktisk, og oven i at have haft gæster on/off de sidste tre uger, har der ikke været meget tid til at lave aftensmad. Vi er gået all in på at spise ude eller bare kaste en salat sammen. Ikke særlig blog-venligt.

Men nu er gæsterne faret af sted igen, og vi har haft en dejlig lang weekend med ganske få planer, så der blev heldigvis plads til at lave aftensmad uden at springe over der, hvor gærdet er lavest. Hop.

Laks er ubetinget min yndlingsfisk, og denne her opskrift er faktisk en, som jeg hapsede fra en tidligere (og snart kommende... uuh mystisk kommentar!) kollega. Er det bare mig, eller bliver der udvekslet voldsomt mange opskrifter på arbejdspladserne? Vi gjorde det i hvert fald i stor stil. Når vi ikke lige analyserede weekendens Vild Med Dans/Stjerne For En Aften/Borgen/Anna Pihl. Meget, meget vigtigt. Og noget af det, som jeg bestemt glæder mig til at komme hjem til igen.


Aftensmad til 2 personer

Ingredienser


  • 2 sweet potatos
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk Maldon havsalt
  • Friskkværnet peber
  • ½ tsk paprika
  • ½ tsk hvidløgspulver

  • 2 laksefiletter (eller 1 hel lakseside, så kræver det bare en for- eller tredobling af smørblandingen - det grønne indslag der i bagenden af den fine laks her er i øvrigt min grønne pesto)
  • 1 lille spsk smør
  • 1-2 fed presset hvidløg
  • Op til ½ frisk chili, finthakket
  • 5-7 hakkede mandler
  • 1/4 tsk Maldon havsalt

Fremgangsmåde


  1. Tænd ovnen på 200 C
  2. Tag smørret ud af køleskabet og kom det i en lille skål. Det er til laksen senere og er meget nemmere at arbejde med, når det ikke er 5 C koldt
  3. Hvis du har et mandolinjern, kan du fyre op under det og lave kartoffelskiver på takken lige under 1/4 cm. Ellers er det frem med kokkekniven og skære 1/4 cm tykke skiver
  4. Kom skiverne i en stor skål og hæld olie, salt og peber over. Vend rundt med fingrene, så du er sikker på, at alle skiverne er blevet krydret og har fået lidt olie
  5. Fordel skiverne i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys derpå med hvidløgspulver og paprika - krydderierne er helt valgfrie, så gør hvad du lige føler for
  6. Bag fritterne ca. 1 time i ovnen og vend dem halvvejs
  7. Når fritterne har haft vende-halvleg, kan du begynde at forberede laksen. Har du en hel lakseside, så tjek den grundigt for ben. Ben er nederen. Kom derefter fisken i et ovnfast fad
  8. Put den hakkede chili, de pressede fed hvidløg og havsalten over i skålen til det bløde smør. Rør til du har en ensartet blanding
  9. Smør blandingen ud over laksen og drys herefter med de hakkede mandler
  10. Laksen skal have 12-15 minutter ved 200 C, hvis du har filetter, og 15-18 minutter, hvis du laver en hel lakseside
  11. Giv laks og fritter et lille drys havsalt inden servering, og server fx. med dampet broccoli og grøn pesto til

Kommentarer


I stedet for sweet potatos kan du bruge diverse rodfrugter - rødbede fungerer ganske godt, men så skal skiverne bare være lidt tyndere og bagetiden ligeledes kortere.



1 kommentar:

  1. Hvor ser det lækkert ud! :D Og laks er så fantastisk lækkert + det har det høje indhold af d vitamin. Man kan ikke klage ;)

    SvarSlet